Silver Awards

Printer-friendly versionSend by email

Keohane Construction Co. did a 2,500-square-foot addition to a saltbox Colonial house to help its clients break away from their home's traditional floor plan while maintaining its traditional look.

October 01, 2002

 

Pinnacle Awards

Introduction

Gold Winners
Silver Award: Addition

Keohane Construction Co., Dedham, Mass.

Designer/architect: Kozo Nozawa, Keohane

Remodeler: Kozo Nozawa, Keohane

Interior designer: Paul Worthington, Paul Worthington Design and Restoration, Brookline, Mass.

Key products used: York air conditioning; Chadsworth columns; Marvin and Morgan doors; Marvin windows; Elkay and Grohe faucets; Majestic fireplace; Kohler bathroom fixtures; Lightolier lighting; Tyvek house wrap; Owens Corning insulation; KitchenAid, Sub-Zero, Fisher & Paykel appliances; Elkay and Kohler sinks

Keohane Construction Co. did a 2,500-square-foot addition to a saltbox Colonial house to help its clients break away from their home's traditional floor plan while maintaining its traditional look. The project resulted in a new kitchen, family room and mud room, as well as an expanded garage, which was the original goal. The scope increased dramatically when the clients decided to add a master suite over the garage. The garage entrance had to be rotated 90 degrees to avoid violating setback restrictions. Keohane designer Kozo Nozawa took advantage of the change to add a gable elevation on the front and a basketball court on the side for the family's pre-teen children.

The old kitchen, which was dark and undersized for the house, was replaced by a spacious, bright kitchen with plenty of counter space, recessed lighting and stainless steel appliances. The old family room was converted to a dining area that comfortably seats eight and is separated from the new family room by an island with built-in storage on one side and a bench on the other. Two decorative columns further define the space while supporting the beam above.

The second-floor hall leading to the new master suite from the main house provided space for a laundry room and an office. The basement for the expanded family room and mud room allowed for creation of a recreation room, giving the kids their own space. A new three-season porch, a replacement for a screened porch that had become a catchall for the inevitable family "junk," provides additional space for entertaining.

The seamless integration of the addition with the original house was a hit with the judges. "It's hard to tell where one ends and the other begins," Novo-Shumate said.

Hearn added that while the house looks much the same as before from the front, its rear elevation is very different. "The rear is more expressive of its time, yet it is executed in scale and detail that exist very comfortably with the front."

Silver Award: Whole house

TreHus Builders Inc., Minneapolis

Designer/architect: Tim Mogck, TreHus Builders

Remodeler: David Amundson, TreHus Builders

Web site: www.trehusbuilders.com

Key products used: Dura Supreme cabinetry; Silestone countertops; Simpson doors; Far North/Scherer windows; American Standard faucets; Kohler bathroom fixtures; Honeywell home systems and controls; Halo lighting; Celotex and Owens Corning insulation; CertainTeed roofing; James Hardie siding; Kindred sink; Whirlpool appliances

TreHus Builders won a Silver Award for a whole-house remodel that changed a 1958 chalet-style rambler into a three-story home with an Arts and Crafts feel. The renovation added 762 square feet to the floor plan, creating a plan that takes better advantage of the lake views from the rear of the house.

Among the changes was the conversion of two bedrooms into a home office and a mud room connected to the garage, which previously had no direct access to the house. New bedrooms were created in an addition on one side of the house; a kitchen and a breakfast area were added to the rear.

In the process, most of the home's interior was demolished, the roof was torn off, and the foundation was expanded on three sides of the building. The new roof line allows for volume ceilings, more light and better views of the lake. The interior now has hardwood floors in many rooms, cherry cabinetry, new four-panel doors and cove ceilings.

A renovated deck facing the lake sports railings made of cedar and stainless steel cable, which invokes a nautical feeling in this outdoor living space.

Judges Hearn and Strong were impressed by the dramatic changes in the house. However, the judges thought the railing treatment on the deck created an "identity crisis." One said: "It should be either nautical or Arts and Crafts. They should have made up their minds."

Silver Award: Whole house

Architectural Resource, Ann Arbor, Mich.

Designer/architect: Michael Klement, Architectural Resource

Remodeler: Pat Durston, Landau Custom Homes, Ann Arbor

Web sites: www.architecturalresource.com,

Key products used: Pinnacle cabinetry; Ann Sacks tile; Corian and granite countertops; Andersen windows; Pinecrest doors; Ridge garage doors; Kohler sinks and faucets; Kohler and Jacuzzi bathroom fixtures; Halo lighting; Guardian Fiberglass insulation; KitchenAid, Dacor and Viking appliances; Elk roofing

Architectural Resource's Silver Award was for an addition to an ivy-covered house built in the late 1920s. Architect Michael Klement encountered an unusual challenge with this project when he made his first presentation of plans to the clients. "They said it wasn't ambitious enough. That's the first time that's ever happened to me. The clients wanted to be sensitive to the character of the original house, but they needed a lot."

One thing they needed was more space. Klement and Landau Custom Homes, the general contractor for the project, added more than 3,700 square feet to the house, which already was just less than 3,000 square feet. While the project included remodeling to the existing home, the bulk of it was the addition of a family room; a three-car garage with a mud room adjacent and an activities room above; a master suite; a second-floor laundry; and a high-ceiling basement. All this was done with careful attention to and replication of details in the original French Eclectic-style home.

 

Tips for winning

Some entries used good amateur photographs, but they were not as well-lighted as those taken by professionals. Judge Michael Menn pointed out that because judges aren't able to spend a lot of time looking at the entries, clear, well-lighted photography is essential.

"The more professional the submission, the easier it is to understand," he said. "Additionally, professional photography can be used as any part of an entrant's marketing portfolio."

Michael Strong agreed: "We use professional framers, tile installers, painters, roofers, etc. Why in the world many do not use professional photographers I will never know. A professional photographer can hide less-than-perfect craftsmanship and highlight exceptional details that might otherwise go unnoticed."

Comments on: "Silver Awards"

April 2014

This Month in Professional Remodeler

The Wise & Houzz

Ultimate Kitchen Confidential

25 New Products from D&CW 2014

DIGITAL EDITION
Products

The classic Edwardian design features ball and claw feet, available in a number of finishes.

Features

Great leaders have great planning skills. They know how to plan and how to execute a plan successfully.